Köttbullen är död, länge leve köttbullen!
Idag på Aftonbladet kan man läsa om Den Hemliga Kocken som avslöjar sanningen bakom den svenskaste av maträtter nämligen köttbullar. "Köttbullarna" ifråga är de färdiga köttbullarna som vi köper varje dag i matvarubutiken. Alla känner vi väl till Mamma Scans köttbullar. Hur många gånger har man inte som liten ätit Scans köttbullar och makaroner?


För att göra en lång artikel kort så förklarar Mats-Eric "Den hemliga Kocken" Nilsson att de köttbullar vi gör själva hemma innehåller runt 7-9 ingredienser, medans de färdigköpta kan innehålla så mycket som upp till 29 (!) ingredienser! Det är diverse smakförstärkare, färgämnen, bindämnen och annat onaturligt i köttbullarna som gör att de kommer upp i det höga ingredienstalet.
Som ni säkerligen kan gissa så blir ju köttmängden lidande när tillverkarna gör såhär. Köttinnehållet sträcker sig från så lågt som 63% (!!!) upp till mer rimliga 82%. Genomsnittsmängden ligger dock på runt 68%, och då börjar man ju undra vad i hela friden den resterande tredjedelen är för nåt. Det mesta är, som jag nämnt tidigare, diverse extra tillsatser för att köttbullen överhuvudtaget ska hålla ihop och smaka något.
Som ni säkerligen kan gissa så blir ju köttmängden lidande när tillverkarna gör såhär. Köttinnehållet sträcker sig från så lågt som 63% (!!!) upp till mer rimliga 82%. Genomsnittsmängden ligger dock på runt 68%, och då börjar man ju undra vad i hela friden den resterande tredjedelen är för nåt. Det mesta är, som jag nämnt tidigare, diverse extra tillsatser för att köttbullen överhuvudtaget ska hålla ihop och smaka något.
När är det dags för matindustrin att ta sitt ansvar för vad de tillverkar för mat? Har vi inte fått nog av snåla chefsgrupper som ska spara in överallt där det är möjligt för att de ska maximera sin vinst till absurdum? Jag skulle gladeligen betala 10 kr extra för ett paket köttbullar som är fritt från E-ämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel! Det är dags att sätta press på företagen som tillverkar den mat vi äter!
Våga vägra tillsatser!
Kommentarer
Trackback